CLV Partners

A közigazgatási külön bírósági rendszer határozatlan időre elhalasztva

Az ellentmondásos javaslat egy külön közigazgatási bírósági rendszer létrehozására Magyarországon, amely a munkaügyi bíróságokat összevonta volna a regionális bíróságokkal, határozatlan időre elhalasztásra került.
Amint korábban rámutattunk (Itt), 2018 végén a magyar parlament egy új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról elfogadta a 2018. évi CXXX. Törvényt. A koncepció az volt, hogy azok az újonnan létrehozott Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság irányítása és az Igazságügyi Minisztérium operatív vezetése alatt működnek, és ugyanakkor a munkaügyi bíróságokat az általános regionális bíróságokkal egyesítenék.

Az elmúlt hat hónapban hatalmas nemzetközi vita zajlott a törvény körül, amelynek során a magyar kormányt súlyosan bírálták az Európai Unió értékeinek, úgymint az alkotmányos állam és a bírói függetlenségének veszélyeztetése miatt .

Ennek eredményeként 2019. május 30-án a magyar kormány egy új törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek a közigazgatási bírósági rendszer létrehozásának elhalasztásáról. A törvényjavaslat hivatalos indoklása szerint a kormány véget vet a törvény körüli alaptalan vitáknak és az alkotmányos államot érintő kritikának.

Ennek eredményeképpen a külön közigazgatási bírósági rendszert 2020. január 1-jéig nem hozzák létre, és a terv határozatlan időre lekerült a napirendről. A közigazgatási és munkaügyi bíróságok továbbra is változatlan feltételekkel mellett működnek