CLV Partners

A Fehér Kártya Szabályok Változása 2022-től

2022. január 1. napjával módosultak a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény (a továbbiakban: „Harmtv.”) egyes rendelkezései. A kiegészítés új engedélytípust vezetett be, amely a harmadik országbeli digitális nomádok Magyarországon történő tartózkodását teszi lehetővé. Az új engedély az ún. Fehér Kártya.

Mi az a Fehér Kártya és mire jogosít?

A Fehér Kártya egy speciális tartózkodási engedély, amellyel a harmadik országbeli digitális nomádok tartózkodhatnak Magyarország területén 1 évig (amely további egy évvel hosszabbodhat).

E tekintetben digitális nomádnak az minősül, aki harmadik országban foglalkoztatásra irányuló jogviszonnyal vagy onnan származó nyereséggel rendelkezik, ugyanakkor munkáját vagy vállalkozás-irányítási tevékenységét ténylegesen Magyarországról, digitális technológiai megoldással végzi.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kártyára csak az jogosult, aki valamennyi feltételnek megfelel, így aki például magyarországi foglalkoztató részére is dolgozik, nem jogosult annak igénylésére.

Kapcsolódó szabályok

A nemzetközi jellegre tekintettel szükségszerűen felmerülnek speciális munkajogi, társadalombiztosítási és adójogi kérdések, ezek azonban mindig csak az eset összes körülményének ismeretében tisztázhatóak pontosan.

A Fehér Kártya – más tartózkodási engedélyekkel ellentétben – nem keletkeztet jogosultságot a birtokosának családtagjai számára.

2022. január 1. napjától kezdve tehát a harmadik országbeli digitális nomádok egy évig (opcionálisan egy évvel meghosszabbítva), tartózkodhatnak Magyarországon Fehér Kártya birtokában. Amennyiben ennek feltételeivel, kérelmezésével, valamint a kapcsolódó munkajogi, társadalombiztosítás, illetve adójogi szabályokkal kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal.

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, állunk szíves rendelkezésükre.

CLV Partners hírek